Puisten ikkunoiden ja ovien maalaus

09.05.2019

Uusien puuikkunoiden maalaus

Oikea ajankohta puuikkunoiden ulkopinnan käsittelyyn on kesäkausi toukokuusta syyskuuhun. Silloin on yleensä hyvä maalausilma ja ikkunapuu on tarpeeksi kuivaa.

Ennen maalausta on hyvä kiinnittää lasiin maalarinteippi noin 2 mm kittauksen ylärajasta. Mikä tahansa maalarinteippi ei kelpaa. Aurinko polttaa tavallisen maalarinteipin nopeasti kiinni lasiin. Teippaamiseen käytetään tuohon tarkoitukseen valmistettua teippiä.

Maalattaessa tulee tällöin maalia n. 2 mm myös lasiin, jolloin kitin ja lasin väliin muodostuu maalisilta, joka estää lasia pitkin valuvan veden pääsyn ikkunapuitteeseen. Teippi poistetaan ennen maalin kuivumista, ja "maalisiltaa" ei saa poistaa ikkunan pesun yhteydessä.

Puuosien päät kannattaa käsitellä huolellisesti 2-3 kertaan, jotta kosteus ei tunkeutuisi tätä kautta rakenteisiin.

Puuikkunoiden huoltomaalaus

Ikkunoiden huoltomaalauksen tarve vaihtelee. Yleensä vaurioita ilmenee ensimmäisenä puitteen ja karmin alaosassa, ja siksi varsinkin nämä osat olisi hyvä tarkistaa vuosittain. Erityistä huomiota tulee kiinnittää kittauksen ja listojen kuntoon. Jos ikkunoissa esiintyy halkeilua, nukkamaisuutta tai hilseilyä tai jos puite on muuten turmeltunut, on huoltotoimenpiteisiin syytä ryhtyä mahdollisimman nopeasti. 

Muuten voi olla edessä karmipuiden vaihto, joka useimmissa tapauksissa tarkoittaa koko ikkunan vaihtoa.

Ennen maalausta kannattaa lahonneet puuosat vaihtaa uusiin. Myös vaurioiden syyt kannatta etsiä ja tehdä tarpeelliset rakenteelliset muutokset.

Yleisimmät vauriot ikkunoissa

Ikkunan ulkopuitteen lahovaurioiden syynä on yleensä lasia pitkin valuva sadevesi, joka pääsee puitteen sisään puitteen ja lasin välistä, etenkin jos kittaukset ovat kovettuneet ja irronneet. Nurkkaliitokset saattavat myös ajan myötä aueta, jolloin vesi pääsee ikkunanpuitteeseen myös tätä kautta. Vaurioalttiita kohteita ovat esim. räystäätön pientalo, lähellä seinän ulkopintaa olevat ikkunat, kerrostalon ylimpien kerrosten ikkunat sekä etelän ja lännen puoleiset ikkunat. Myös rakennuksen sijainti ja esim. mereltä tuleva suora tuuli vesisateen kanssa aiheuttaa puuhun vaurion, ellei hyvä maalipinta suojaa puuta. Varsinais-Suomessa tällaiset paikat eivät ole lainkaan poikkeuksellisia.

Toinen yleinen vaurio on puun pintaosien halkeilu. Halkeillut pinta imee helposti kosteutta ja halkeilu lisääntyy. Lisäksi sinistäjä- ja lahottajasienet pääsevät helposti vaurioittamaan puuta.

Kuullotteella käsitelty pinta on käsiteltävä uudelleen ajoissa, jotta se pysyisi kunnossa.

Ikkunoiden huoltomaalaus, on muuhun ulkomaalaustyöhön verrattuna huomattavan paljon aikaa vievää ja tarkkaa. Siksi se voi muodostaa urakan hinnasta suuren osan. Sovithan ikkunoiden maalauksesta ja niihin liittyvistä toiveista jo urakkasopimusta tehtäessä. Huomioitan, että ikkunoiden maalaus ei yleensä kuulu puujulkisivumaalausurakkaa. Nämä asiat käydään toki lävitse vielä urakasta sovittaessa.