Julkisivut

HUOLLETTU JULKISIVU - RAKENNUKSEN KÄYNTIKORTTI

Julkisivun eli rakennuksen ulkokuoren tärkein tehtävä on suojata rakenteita. Siksi julkisivun oikea-aikaeisella huollolla on todella tärkeä merkitys rakennuksen kunnossapidon kannalta.

Eikä siitä varsinaista haittaakaan ole, mikäli rakennuksen ulkonäkö miellyttää silmää!


Meiltä saat kaiken alkaen vanhan maalityypin määrittämisestä päättyen rappujen lakaisuun. 


Puujulkisivut

Suomen vaihtuva ja ankara ilmasto asettaa rakennukset koville. Toki rakennuksen rasitukseen vaikuttaa oleellisesti sen sijainti; sisämaan suojaisalla puiden ympäröimällä tontilla rakennuksen julkisivun huoltoväli on huomattavasti pidempi, kuin rannikolla avonaisella paikalla sijaitsevan lajitoverin.

Puujulkisivun pahimmat vastustajat ovat auringonpaiste ja vesisateet. Etenkin tuuliset sateet kastellessaan julkisivua turvottavat puuta, kuuma auringonpaiste puolestaan kuivattaa ja kutistaa puuta. Nämä vaihtelut aiheuttavat ajan myötä puun halkeilua. Kuuma auringonsäteily myös hajottaa suojaamatona puuta, jolloin se harmaantuu ja nukkaantuu.

Maalauksen/ pintakäsittelyn tehtävänä on suojata puuta näiltä säärasituksilta. Luonnollisesti etenkin auringonsäteily kuluttaa myös maalipintaa; tyypillinen huoltomaalausväli on 10-20 vuotta riippuen eniten rakennuksen sijainnista.

.

Kiviainesjulkisivut

Kivitalojen suurin luonnollinen vastustaja on tuulinen viistosade. Kosteus saattaa päästä pinnan halkeamien tai muiden vaurioiden vuoksi seinän sisään. Kosteus rapauttaa pintaa, etenkin mikäli se pääsee jäätymään.

Toinen suuri haaste on kivitalojen puhtaana pysyminen. Ilman epäpuhtaudet kuten pöly, noki ja siitepölyt likastavat helposti kivipintaa. Ajan myötä epäpuhtaudet muodostuvat pinnalliseksi homekasvustoksi.

Kivitalojen huoltomaalausväli on hyvin yksilöllistä; siihen vaikuttavat talon rakenne sekä seinän pintarakenne, rakennuksen sijainti, käytetty maali, mahdolliset puhdistustoimet yms. yms.