Peltikaton maalaus

16.04.2019

Peltikaton maalaus voi säästää talonomistajan huomattavasti kallimmalta kattoremontilta. Peltikaton maalaamista harkitsevan kannattaa kuitenkin ottaa huomioon mm. seuraavia asioita;

Kuumasinkitty pelti on suosittu kattomateriaali. Ohut sinkkikalvo pellin päällä on itsessään jo erittäin hyvä suoja korroosiota vastaan. Sinkkipinta saattaa suojata peltiä korroosiolta 10-20 vuotta, riippuen mm. ilmastorasituksesta. Tuore sinkkipinta on vaativa maalausalusta, sillä sinkki on reaktiivinen aine ja maalin tartunta sinkkipintaan on työn pysyvyyden kannalta ratkaisevan tärkeää. Siksi sinkkipintaista peltiä ei saa maalata suoraan pintamaaleilla, vaan on käytettävä ensin pohjamaalia. Uuden sinkityn peltikaton on järkevintä antaa hapettua useamman vuoden ajan. Tällöin sinkkipinta ei enään kiillä, vaan on mattamainen.

Maalatut peltikatot joutuvat kestämään kovia rasituksia ja niistä johtuvia jännityksiä. Esimerkiksi auringonpaiste aiheuttaa kiillon ja sävyjen haalistumista. Myös lämpösäteily ja lämpölaajeneminen tekee työtään. Siksi peltikattomaalin on elettävä alustan mukana, eikä sitä voi maalata millä tahansa maalilla.

Peltikaton kuntoa voi heikentää myös mekaaninen kulutus. Läpivienneille ja piipuille kannattaa varmistaa kulku kulkusilloin. Näin katon maalipintaa ei katolla tehtävien muiden töiden yhteydessä naarmuteta tarpeettomasti

Myös rakenteelliset seikat kuten kattokulma ja pintaprofiili vaikuttavat maalipinnan kestävyyteen sekä siihen, onnistuuko työ kotikonstein. Mitä suurempi kulma tai profiili on, sitä enemmän katolle kertyy lunta ja jäätä, jolloin maalilta vaaditaan enemmän joustavuutta.

Uuden sinkityn katon maalaus

Uuden sinkityn katon on annettava hapettua minimissään yhden talven yli, suosittelemme ehdottomasti useampaa vuotta ja pelaamaan mieluummin varman päälle. On huomattavasti pienempi vaiva poistaa muutama valkoruostelaikku ennen maalausta, kuin hioa koko katto puhtaaksi irtoilevasta maalista muutaman vuoden kuluttua liian aikaisin suoritetusta maalauksesta johtuen.

 1. Poista mekaanisesti mahdollinen ruoste ja valkoruoste (valkoista jauhemaista ruostetta, jota voi olla toisinaan vaikea erottaa).
 2. Pese katto huolellisesti. Suositeltavinta on käyttää korkeapainepesuria, toki pesun voi suorittaa myös karhealla harjalla. Pesu on tehtävä aina siihen soveltuvalla pesuaineella. Tämän jälkeen katto on huuhdeltava erittäin huolellisesti, sillä mahdolliset pesuainejäämät saattavat aiheuttaa myöhemmin ongelmia maalin kiinnipysyvyyden suhteen. Pesun jälkeen katon on annettava kuivua rauhassa.
 3. Suorita pohjamaalaus siveltimellä tai korkeapaineruiskulla. Ruiskutettaessa maalia saattaa olla järkevä ohentaa hivenen, muista noudattaa aina maalivalmistajan ohjeita. Mikäli tarkoitus on suorittaa pintamaalaus yhteen kertaan, on järkevintä valita pohjamaalin väri mahdollisimman lähelle pintamaalia tasaisen värisävyn saavuttamiseksi. Pohjamaalit eivät ole yleensä sävytettävissä. Etenkin sivellintä käytettäessä on lähes mahdoton tehtävä saavuttaa yhdellä värikerroksella tasainen pinta; siveltimestä jää aina "pensselin vetoja".
 4. Pohjamaalin kuivuttua kunnolla suorita pintamaalaus 1-2 kertaa siveltimellä tai korkeapaineruiskulla. Ruiskuttaessa ohenna tarvittaessa maalivalmistajan ohjeiden mukaisesti. Ruiskulla saavutetaan helpommin paksumpi kalvonpaksuus ja pinnasta tulee tasaisempi.

Katon huoltomaalaus

 1. Poista mahdollinen ruoste, valkoruoste sekä irtoava maali mekaanisesti erittäin tarkasti. Toisinaan katto on niin pahoin likaantunut, että katon pesu on suoritettava ennen pohjatöiden tekemistä. Tällöin katto on pestävä pohjatöiden jälkeen kevyesti uudelleen tai lakaistava tarkoin puhtaaksi hiomapölystä. Muista suorittaa hiottujen kohtien pohjamaalaus jo samana päivänä. Paljaaksi hiottu pelti on usein ruostepilkuilla jo seuraavana aamuna yökosteudesta johtuen.
 2. Pese katto huolellisesti. Suositeltavinta on käyttää korkeapainepesuria, toki pesun voi suorittaa myös karhealla harjalla. Pesu on tehtävä aina siihen soveltuvalla pesuaineella. Tämän jälkeen katto on huuhdeltava erittäin huolellisesti, sillä mahdolliset pesuainejäämät saattavat aiheuttaa myöhemmin ongelmia maalin kiinnipysyvyyden suhteen. Pesun jälkeen katon on annettava kuivua rauhassa.
 3. Pohjamaalaa peltipuhtaat kohdat ruosteenestopohjamaalilla. Mikäli tarkoitus on suorittaa pintamaalaus yhteen kertaan, on järkevintä valita pohjamaalin väri mahdollisimman lähelle pintamaalia tasaisen värisävyn saavuttamiseksi. Pohjamaalit eivät ole yleensä sävytettävissä. Etenkin sivellintä käytettäessä on lähes mahdoton tehtävä saavuttaa yhdellä värikerroksella tasainen pinta; siveltimestä jää aina "pensselin vetoja".
 4. Pohjamaalin kuivuttua kunnolla suorita pintamaalaus 1-2 kertaa siveltimellä tai korkeapaineruiskulla. Ruiskuttaessa ohenna tarvittaessa maalivalmistajan ohjeiden mukaisesti . Ruiskulla saavutetaan helpommin paksumpi kalvonpaksuus ja pinnasta tulee tasaisempi.

Tavallisimmat kompastuskivet maalatessa

 • Epäsuotuisat maalausolosuhteet
 • Huonosti tehdyt esikäsittelyt (epäpuhtauksia, ruostetta alustassa)
 • Huonosti huuhdeltu alusta (pesuainejäämiä)
 • Pintamaalin tai muun huonosti soveltuvan maalin levittäminen suoraan sinkitylle pellille (huono tarttuvuus sinkkiin)