Mökin maalaus

25.04.2019
Varsinais-Suomen alueella on runsaasti mökkejä. Valitettavan moni mökki pilataan jättämällä se hoitamatta. Kesämökistä kannattaa huolehtia yhtä lailla kuin vakituisesta asunnosta. Vähäisemmästä käytöstä huolimatta seinien huoltomaalauksen ja kattohuollon tarve ei ole yhtään sen vähäisempi kuin kotonakaan. 


Mökin katto ja seinät ovat paikallaan koko vuoden ja kaipaavat siksi säännöllistä huoltoa. Mökit sijaitsevat usein vesistön lähistöllä mikä lisää kosteuden puulle aiheuttamaa kuormitusta. Mökin ulkomaalaus ja mökin katon maalaus ovatkin tärkeitä ulkoverhouksen ja katon käyttöikään vaikuttavia toimenpiteitä oli kyseessä sitten pikkuisen saunamökin maalaus, talviasuttavan vapaa-ajan asunnon maalaus tai huvilan maalaus.

Mökin maalauksen tarvetta pidetään yleensä pakollisena kulueränä. Kiinteistön arvon kannalta maalaus on kuitenkin välttämätön sijoitus, joka parantaa myös mökin ilmettä ja lisää sen myyntiarvoa. Ei sovi myöskään unohtaa viihtyisyysarvon lisääntymistä. Lomalla jos jossakin on aikaa tuijotella hyvin maalattua seinää.


Hirsimökin maalaus

Hirsimökin maalaus on tehtävä hyvin hengittävillä tuotteilla. Muuten koko hirren idea hengittävänä rakennusmateriaalina kärsii.

Pinnoittamattomaan hirteen kosteus imeytyy helposti, mikä saa hirsiseinän ennen pitkää halkeilemaan. Sadevesi ja muu ilmankosteus imeytyvät huokoisen pinnan kautta syvemmälle hirteen, mikä turvottaa puuta. Kun puu sitten kuivuessaan kutistuu, syntyy puuhun kosteusvaihteluiden takia jännitystiloja. Näiden jännitystilojen laukeaminen ilmenee halkeamina hirsiseinässä. Kierre on katkeamaton.

Hirsimökki kannattaa käsitellä jo mahdollisimman nopeasti pystytyksen jälkeen. Käsittelemättömänä hirsi on altis auringonvalon ja kosteuden vaikutuksille, mutta erilaisilla puunpohjustussuojilla ja pintakäsittelyaineilla nämä vaikutukset saadaan minimoitua. Paljas hirsi esimerkiksi harmaantuu ja nukkaantuu herkästi, kun auringosta peräisin oleva säteily hajottaa pikku hiljaa puun pintakerrosta. Karhea pinta likaantuu helpommin ja on työläs puhdistaa.