Betonitiilikaton maalaus

17.04.2019

Betonitiilikaton elinkaari on parhaillaan useita kymmeniä vuosia. Käyttöikää voidaan pidentää huomattavasti huoltomaalaamalla. Hyvin hoidettu katto on kaunis, mutta myös suojaa rakennusta. Huoltomaalaus hidastaa veden kulkeutumista rakenteeseen ja vähentää siten katteen rapautumista sekä kasvuston muodostumista kattoon.

Tiili on huokoinen materiaali, minkä vuoksi vesi pääsee ajan myötä imeytymään sen sisään. Veden imeytyminen nostaa katon painoa huomattavasti ja aiheuttaa rasitusta kattorakenteille. Huokoisuus altistaa myös sammaleen kasvulle, mikä on merkki tiilikaton pinnoituksen tarpeesta. Sammal ja jäkälä syövät tiilen sisällä olevaa kalkkia, jolloin tiili haurastuu ja imee enemmän vettä sisäänsä ja pakkasrapautuminen kiihtyy.
Tiilikaton pakkasrapautumista tapahtuu, kun lämpötila sahaa nollan molemmin puolin ja tiilen huokosissa oleva vesi jäätyy ja sulaa useita kertoja.
Tiilikaton pinnoituksella tiilien huokoisuus poistuu, jolloin rapautuminen voidaan pysäyttää ja lopputuloksena katon elinikää saadaan huomattavasti pidennettyä. 
Pinnoituksella tiilikatto saadaan uutta vastaavaan kuntoon sekä ulkonäöllisesti että suojausominaisuuksiltaan vain murto-osalla kattoremontin hinnasta.

Tiilikattomaaleja on vesiohenteisena, jotka on suunniteltu erityisesti betonitiilikattojen huoltomaalaamiseen. Vakiovärien lisäksi osa maaleista on myös sävytettävissä.

Katon kunto ja rakenteiden toimivuus tarkistetaan aina jo maalaustyön tarvetta arvioitaessa sekä sen suunnitteluvaiheessa. Aluskatteen kunto on aina syytä tarkistaa huolellisesti. Mikäli alusta on maalattavassa kunnossa, pinta puhdistetaan huolellisesti korkeapainepesulla. Pesun jälkeen katto kannattaa myrkyttää korkeapaine- tai reppuruiskulla, jolloin mahdolliset kasvustojen juurakkojäämät kuolevat. Myrkyn tulee antaa vaikuttaa ja haihtua valmistajan ohjeiden mukaan.

Parhaan lopputuloksen saamiseksi maalaus kannattaa suorittaa kahteen kertaan. Ensimmäinen kerros suoritetaan valmistajan ohjeen mukaisesti ohennetulla maalilla, tällä varmistetaan kunnollinen imeytyminen tiileen. Paras lopputulos saavutetaan korkeapaineruiskulla, toki maalaus onnistuu myös siveltimellä ja telalla mikäli kesälle ei ole muuta ohjelmaa varattuna.

Markkinoilla on myös vain ammattikäyttöön suunnattuja pinnoitteita ja maaleja. Siksipä tiilikaton pinnoitusta tai maalausta suunnitellessa kannattaa kääntyä meidän puoleen!