Aidan maalaaminen

25.04.2019

Miksi aita kannattaa maalata?

Aidan maalaus on suhteellisen nopea ja helppo tapa pitää lauta- tai lankkuaita kunnossa ja edustavan näköisenä. Aita on yleensä sijaintinsa vuoksi alttiina vesisateelle ja aunrongonpaisteelle, joten se joutuu kovalle säärasitukselle. Usein aidat ovat myös varsin näkyvillä paikoilla, joten siisti aita antaa hyvän vaikutelman koko pihapiiristä.


Käytetyn aidan maalaus

Vanha aita on aina likainen, joten työ on aina aloitettava huolellisella pesulla homepesuaineella. Painepesuri on verraton apu, juuriharjalla jokaisen särmän ja kolon pesemiseen menee moninkertainen aika eikä lopputulos siltikään ole yhtä hyvä. Pesun jälkeen aidan olisi hyvä antaa kuivua muutama päivä. Poista hilseilevät ja heikosti kiinni olevat maalikerrokset kaavinraudalla ja poista halutessa harmaantunut pintapuu hiomalla. Harmaantuneet kohdat kannattaa käsitellä pohjusteella ennen varsinaista maalausta. Mikäli puupuhtaita/ harmaantuneita kohtia on vain paikoitellen, yleensä kannattaa ne kohdat paikkamaalata ja sen jälkeen pintamaalata koko aita kertaalleen. Mikäli puupuhtaita kohtia ei paikkamaalaa ennen pintamaalausta, jäävät ne kuultamaan tummina laikkuina pintamaalin alta. Jos maali on suurelta osin irronnut kokonaan, on yleensä järkevintä käsitellä koko aita kahteen kertaan. Mikäli aidan väri vaihtuu, vaatii se aina kaksi pintamaalausta tasaisen väripinnan saavuttamiseksi. 

Uuden aidan maalaus

Uuden aidan maalaaminen ei eroa muun uuden puun maalaamisesta. Maalatessa kannattaa huomioida, että sään- ja auringonkestoa tarvitaan enemmän kuin monelta muulta puupinnalta, siksipä maalin määrässä ei kannata pihistellä.

Pohjamaalatulle aidalle riittää usein kertakäsittely. Puupinnalla oleva aita on aina maalattavaa kahteen kertaan, ensimmäinen maalauskerta kannattaa tehdä ohennetulla maalilla, jolla varmistetaan maalin imeytyminen puuhun kunnolla.


Aidan maalaamisen työjärjestys

Aidan maalaaminen saattaa olla viisasta jakaa osiin tai eri päiville - etenkin jos maalattavaa pinta-alaa on runsaasti. Työssä kannattaa edetä järjestelmällisesti, ja pyrkiä maalaamaan esim. aidan yksi sivu kerralla. Tämä toimintatapa helpottaa työn jatkamista huomattavasti.

Aidan maalaaminen on hyvä suorittaa pensselillä, jolla aidan saaa maalattua kunnolla siinä olevat kolot ja kulmat huomioiden. Suositeltavaa on käyttää kahta erikokoista sivellintä; suurempi 100-120 millinen lautojen maalaamiseen ja pienempi patterisivellin kolojen ja kulmien maalaamiseen.  

Maalatun aidan hoito ja puhdistus

Muutaman päivän kuluttua aidan maalaamisesta kannattaa tarkastella aitaan luotua maalipintaa; onko havaittavissa vanhan maalin läpikuultoa; ovatko toiset kohdat aidasta imeneet maalia enemmän kuin toiset. - onko tarvetta maalata jotkin kohdat uudestaan.

Maalattu aita on helppo pitää puhtaana pesemällä, esim. puutarhaletkua apuna käyttäen (painepesuri vaurioittaa helposti aidan maalipintaa, toki maltillista painetta käyttäen on oiva apuri).